2013. október 31

Iroda rehabilitáció 2013.A közösségi oldalon már megmutattuk, hogy milyen lett az új irodánk, de most egy kicsit bővebben is kifejtjük a dolgot. Tesszük ezt azért, mert egyrészt büszkék vagyunk az eredményre, másrészt pedig egy kis segítséget szeretnénk adni azoknak, akik hasonló dolgon törik a fejüket. Mikor készültünk az akcióra, nagyon sok ilyen tevékenységgel foglalkozó írást elolvastunk, és sajnos azt tapasztaltuk, hogy a részleteket csak kevesen osztják meg. Mi nem így teszünk… 😉

_IGP2064

Először is a motivációról. Mindenképpen szükség volt már egy kis ráncfelvarrásra a megjelenésünkkel kapcsolatban, és arra gondoltunk, hogy egy kicsit megpróbálunk a törzsközönségünk (5-12 éves korosztály) irányába lépni az új skinnel úgy, hogy közben természetesen a szüleiket is meg kell szólítanunk. Szerettünk volna egy kicsit „lerajzfilmesedni”, de mindenképpen kerülni akartuk a túl cuki, megszokott és általánosan elfogadott animált alakokat. Ezen kívül az Úszósuli nevéből mindenki a celeb bohóchalra asszociál, ettől is el szerettünk volna szakadni. Mivel rajta kívül még egy ezzel a névvel futó híresség van a köztudatban (igen, Ő a Nautilus parancsnoka, Némó Kapitány), így összemostuk a kettőt, és mindezt rátettük egy kategorizálhatatlan lényre. Miután ez megvolt, álmodtunk köré egy egész világot, teleraktuk mindenféle szerzetekkel, és a későbbiekben megpróbálunk a segítségükkel sok-sok okosságot kitalálni. Kicsit azt szeretnénk, ha ez olyan lenne, mint egy egész estés rajzfilm. A gyermekek és a szüleik is találnak benne vicceset, elgondolkodtatót, szórakoztatót.

A megvalósítás. Mindenekelőtt sima fehér falfestékkel tisztasági festésen esett át a művészetre szánt falfelület, az iroda külseje pedig az eddigi szockós, az elmúlt 20 év minden nyomát magán viselő tölgyfautánzat helyett kívül sötétkék, belül fehér (nagyon korlátozottan van csak természetes fény az irodában, így a lehető legvilágosabb hatás kedvéért lett ilyen színű) mázolást kapott.

_IGP2062

A korábban elkészült terveket egy projektor segítségével vetítettük a kívánt helyre (egyszerűnek hangzik, de rengeteg kínlódás volt a pontos beállításokkal, ezzel érdemes kalkulálni), majd sima grafit ceruzával felrajzoltuk a valamiket.

A festékkel voltunk a legnagyobb gondban, ez a téma az, amit a legnehezebb kinyomozni. Mi mutat jól a falon, van-e belőle megfelelő szín, mennyire takar, foltos lesz-e… és ehhez hasonló gondok futkároztak a fejünkben – de csak rövid ideig, mert aztán sikerült találni egy kimondottan jó festékboltot, és egy csapásra megoldódott minden. Manapság már akár színkód (RAL, nem pantone, mert azt a grafikusok használják) alapján is lehet már falfestéket kevertetni, így még kompromisszumot sem kellett kötni az árnyalatokkal kapcsolatban. Ha otthonra terveztek egy-két mesefigurát festeni, akkor azért azzal számolni kell, hogy minimum 1 liter festéket kevernek, amiből egy csomó meg fog maradni, de valamit valamiért. Az egyetlen fekete lény (ő Szatyor, a rosszcsont lény – neki még a későbbi dolgokban fontos szerepet szánunk, hiszen minden mesébe kell egy legalább részben negatív hős) kedvéért viszont nem akartam egy vödör festéket venni, így Ő normál akril festék segítségével született.

Három különböző méretű ecsetet szerváltunk. Egy egészen vékonyat, amivel a körvonalakat rajzoltuk, egy közepes méretűt, amivel a kisebb lényeket színeztük, és egy vastagabbat, amivel minden mást csináltunk. Ha újra kezdeném, egy még vastagabbat is vennék, sokszor jól jött volna.

Még egy praktika. Azoknál a szörnyeknél, ahol apró kerek formák vannak (szemek, orr/fül lyukak, szeplők, bármik), ott a kitakarásos technikát alkalmaztuk. Öntapadós tapétából irodában iratok lefűzésénél használatos lyukasztó gép segítségével vágtunk tökéletes köröket. Ennél a módszernél érdemes először egy később nem látványos helyen (pl. bútor mögött) kipróbálni, hogy nem szedi e le az alap falfestéket – főleg, ha a negatívot takarjuk, tehát a kör alakot akarjuk kifesteni, mert ilyenkor kicsit nagyobb darab öntapadó kerül a falra, és sokszor ez már gondot tud okozni. Szerencsére nálunk kiválóan kifestett a cimboránk, nagyon stabilan tartott az alap, nem volt vele gond.

_IGP2056

Az iroda külső részét matricáztuk, mégpedig a tömegközlekedési járművek ablakain előszeretettel használt „lyukacsos” öntapadóval. Ezzel kapcsolatban csak annyit jegyeznénk meg, hogy meglepően sok fényt enged át, a korábbi, elsötétedéssel kapcsolatos aggályaink szertefoszlottak – ugyanakkor kiválóan kivehetőek még az apró részletek is a felületén. Mondhatni: telitalálat!

_IGP2060

A végén felraktunk egy-két matricát a bútorokra, ajtókra, hűtőre (így lett Nemzeti Archivum az iratszekrényből, Női Napozó a raktárajtóból és Kijárat az Északi-sarkra a hűtőszekrényből) a saját szórakozásunkra, illetve egy pár információs tapaszt a vendégek örömére, és már kész is lettünk. Ha valaki belevág, sok sikert Neki, és kitartást. A meló negyedik napja körül már kezd azon gondolkozni az önjelölt művész, hogy tényleg akarta-e ezt az egészet… 🙂

_IGP2057

És végül egy-két ember, akinek szeretnénk köszönetet mondani a segítségéért:

Tanács Daninak az ötletért és az alap lényekért, Pusztai Jankónak a tervekért és a sok-sok segítségért, Antal Zolinak a piktor-melókért, a Print Dekornak a matricákért, Husztik Csaba tanár úrnak az általános iskolás technika órákért és természetesen a Szüleinknek, akik folyamatosan hisznek bennünk. Respect!

További képek a “hivatalos” facebook oldalunkon találhatóak.

Két time lapse video is készült a ténykedésről, ezek itt és itt nézhetőek meg.

Aki Némó Kapitány egyéb tevékenységeire és a történet folytatására kíváncsi, ide lájkoljon.

2 komment

 1. Vargáné Böbe
  október 31, 2013

  Szia Némó Kapitány!

  Sok titok övezte az iroda átalakitást,de megérte.
  Én nagyon szeretek itt dolgozni,és bátran kijelentem a gyerekeknek is tetszik.Mindenki mást,mást lát a kis figurákban.
  Nekem nyuszi a kedvencem. Üdv: Böbe néni

  Válasz
 2. saint
  október 31, 2013

  Szia Böbe néni!
  Köszi a dicséretet, szerintem is király lett! Lett egy kis élet az irodában, oda lett a sivárság. Üdv, Capt. Némó 😀

  Válasz

Szólj hozzá!